Fanari til erhverv – VSO eller i Selskab

Her formidles to forskellige løsningsveje for erhvervsmæssig drift af Fanari som erhverv.

1. VSO – Fanari som en del af din virksomhedsskatteordning

Konklusion:

 • Hvis man driver en regulær og fornuftig forretning med udlejning og har sine papirer i orden – så burde SKAT igen kunne godkende Fanari som en del af din VSO. 
 • Har du penge på kontoen, så kan søvnige penge undgå negativ rente og uroligt aktiemarked – for i stedet at blive aktivt investeret i Fanari som en del af din VSO. 
 • I får selv afgørende og særlige fordele: Rejserne til Grækenland er nok til at bære, når de kan trækkes fra, og udetillæg forsøder opholdet under Sydens sol, mens I arbejder med lidt vedligehold og de venlige og dygtige håndværkere osv. 
 • Vigtigst: I bliver en del af en åben, hjertelig og fantastisk kultur på en lille græsk ø ! 
 • Vi tør love, at det vil berige jeres liv – og at det kan gøres til en god forretning og investering.

Læs her nærmere om vores 18 år med Fanari – og hvad vi har fået godkendt af SKAT. 

Jesper har indtil 2018 været selvstændig advokat, og regnskabet blev aflagt efter virksomhedskatteordningen VSO. Det kalder jeg Firmaet.
Jesper købte Fanari som en del af Firmaet, som optog lån til køb og ombygning af Fanari i 2002. Da vi i 2007 byggede det store hus #7, foregik det på samme måde.
Udlejningen fik selvfølgelig sit eget regnskab – men skattemæssigt var det en del af Firmaet – med helt afgørende fordele, som er værd at læse om!
Regnskabet blev ikke revideret – men er udarbejdet af revisor efter min egen minimale bogføring – som SKAT ikke var begejstret for, men godkendte.
Vores revisor er hvert år blevet blød i knæene, når de kan se det smukke skattemæssige resultat af et udenlandsk eventyr, som enhver revisor ellers synes er et vovestykke.
Efter køb og ombygning indkaldte SKAT os til torskegilde – og ALT blev endevendt og forklaret. Men også godkendt! 

Her er nogle vigtige punkter: 

 • Det er altafgørende for SKAT, at der er solide beviser på, at det virkelig ER erhvervsmæssigt og ikke en smart ferie-fidus eller sommerferie. Sol og varme vækker mistro hos SKAT. Se leros.dk hvordan det fremstod. 
 • AirBnB og lignende er udbredt og godkendt i Grækenland – og alle mulige andre varianter med udlejning giver ikke problemer. Se leros.dk om Leje. 
 • Overskud beskattes som en del af Firmaet, og underskud går til fradrag efter danske regler, uafhængigt af det (ganske lille) græske regnskab. 
 • Græsk virksomhedsskat kan modregnes i dansk skat af Fanari-delen. Vi betalte ca. 600€ årligt. 
 • Udgifter fordeler vi skønsmæssigt på huset og på vedligehold. Afskrivninger følger helt danske regler. Ingen afskrivning på bygninger, men på installationer etc. Vi fik også godkendt afskrivning på den særlige købsskat. 
 • SKAT godkendte, at vi har to arbejdspladser. Derfor fik vi godkendt fradrag for befordring til Fanari – fly, parkering, færge etc. 
 • Udetillæg – vi fik også godkendt fradrag efter taksten for hver dag på den græske arbejdsplads. I 2018 var det 498,- kr., og da Lone og jeg deltes om udlejning og alt det praktiske, fik vi godkendt udetillæg til hver – og så rejsen oveni. 
 • Vi har rejst til Fanari 58 gange på de 18 år –og antallet skyldtes især byggerierne. Regn med min. 2-3 rejser à 2-3 uger, mest uden for sæson. Vi benytter fast #7, hvor vi har lås på 4 skabe til egne ting – ellers helt til udlejning. Det fungerer fint! 

2. Fanari til drift i Aps – i koncern med din virksomhed, eks. under holding

(Kom igen efter uge 46. Vi vil afstemme dette med revisor og formidle løsningsvejen her)